OMSCHRIJVING

Het Centre de plongée profonde René Crepin is een geschikte duikplaats om 40 m duiken te halen en diepe proeven af te leggen. Het is een oude marmergroeve gelegen in Vodelée, een klein dorpje tussen Givet en Phillippeville, kort bij de Franse grens.

Het grijze en rode marmer dat hier ontgonnen werd, wordt Royal, Imperial en Griotte genoemd. De wanden van de groeve zijn dan ook fraai van kleur. Onder water kan je nog mooie stukjes marmer vinden.

Men kan te water gaan langs een wegje dat tot aan het wateroppervlak loopt of vanaf een platform 3 meter boven het wateroppervlak. Onder het platform is er een diepte tussen 3 en 6 m. De steile wanden van de steengroeve dalen loodrecht naar 30 m. Aan de linkerzijde van de groeve daalt de wand eerder glooiend naar 30 m en is bezaaid met rotsblokken.

De maximum diepte bedraagt 36 à 40 m achteraan links in de hoek en in midden van de put.

Om de duikstek aantrekkelijker te maken werden er onderwater objecten geplaatst. Zo vind je er een vliegtuigje, rioolbuizen, graansilo's, een bootje, enz…

Men heeft in de steengroeve heel wat vis uitgezet waaronder karpers, snoek, baars, zalm, forel, barbeel, zeelt, paling, steur en nog veel meer. Ook rivierkreeftjes en eendenmossels kom je er tegen. Steuren tref je aan in het diepere gedeelte. 

Bij een clubduik moet minstens een Instructeur aanwezig zijn.

ADRES

Route de Gimnee 5, 5680 Vodelée

VEILIGHEID

Beveiliging bij Vodelée wordt gedaan in de boot.

Om een zicht te hebben over de hele steengroeve en vooral de hoek van 40 meter, dient de boot zich aan de rode boei te plaatsen.

De persoon die aan de rand van het water blijft, zorgt voor de haspel en zorgt ervoor dat er niemand via deze weg te water gaat. Hij zorgt er eveneens voor dat de doorgang altijd vrij blijft.

In het geval van een incident drukt de persoon aan de haspel op de rode knop die het alarm laat afgaan.

De procedure om de duiker in moeilijkheden naar de kant te brengen: niet in het water te springen of proberen het slachtoffer op de boot te krijgen, enkel het hoofd uit het water houden en de boot laten slepen door de persoon die zich aan de haspel bevindt.